logo
habibi®
ul. Grochowska 99
(róg Osieckiej 62)
04-172 Warszawa

PN-PT 8:00 - 18:00
SOBOTA 8:00 - 14:00

SKŁAD
+48 515 606 555

ALLEGRO
+ 48 515 828 555

ZAMÓWIENIA I DOSTAWA
+48 500 311 811


Domeny na sprzedaż: flavory.eu, flavory.pl, habibi.com.pl, halal.com.pl, halal.info.pl, halal.org.pl, harisa.eu, kebab.info.pl, mcdoner.pl, naturita.eu, naturita.pl, pita.waw.pl, zahartowani.eu, zahartowani.pl

Habibi w kuchni

Zrób przyjemność sobie i twojemu podniebieniu. Wypróbuj wybrane w wyniku mojego długoletniego doświadczenia przepisy i przyrządź niepowtarzalną ucztę. Dla każdego coś smacznego – pyszny domowy obiad lub wytworna kolacja. Spróbuj, a przekonasz się, że warto było gotować. Mój „nos kucharza” mówi, że będzie to posiłek znakomity. To, jakie danie dziś przyrządzamy?

Przyprawiane ozory wołowe

składniki na 6 porcji

  • 3 funty ozorów wołowych
  • 1 kwarta wody
  • 1 pokrojona w plasterki cytryna
  • 1ł stołowa soli

Dokładnie umyj ozory i włóż je do kociołka z wodą. Dodaj plasterki cytryny i posól. Szczelnie nakryj kociołek; gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny lub aż mięso skruszeje. Wtedy zdejmij naczynie z ognia. Gdy ozory wystygną, usuń skórę, odetnij nasadę i nadmiar tkanki łącznej (aby obluzować skórę, po ugotowaniu zanurz ozory w zimnej wodzie). Jeśli danie ma być podawane na zimno, to schładzaj je w płynach, które zostały po gotowaniu – będą wtedy bardziej soczyste.

Nowo angielski rozbratel

  • 3 funty karkówki wołowej na pieczeń
  • ¼ łyżki stołowej soli
  • ¼ ł stołowej pieprzu
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki
  • 4 marchewki pokrojone w ćwiartki
  • 1 seler pokrojony na osiem kawałków
  • 1 liść laurowy
  • 5 filiżanek wody
  • 1 główka kapusty pokrojona w trójkątne kawałki

Przypraw mięso. Pokrojony seler, marchewki i cebulę włóż do glinianego naczynia. Na warzywach ułóż mięso. Wlej wodę i dodaj liść laurowy. Nałóż przykrywkę, go - tuj na małym ogniu przez 5–7 godzin lub aż mięso będzie kruche. Wyjmij mięso, a wywar nastaw na duży ogień. Ugotuj w nim pokrojoną kapustę – pod przykrywką, przez 15-20 minut.

Mostek

Do sporządzenia tej potrawy używam wytrzymałego naczynia z kalphalonu. Dopraw mięso solą koszerną, pieprzem, czosnkiem i chilli w proszku, a następnie obsmaż z obydwu stron, mocno nagrzewając naczynie na płycie kuchennej. Dolej wody do połowy mostka leżącego otłuszczoną stroną do dołu. Uważaj na wybuch pary! Przykryj i włóż do piekarnika nastawionego na 350 F na całe 2 godziny, jeśli masz cierpliwość tak długo czekać. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na 15 minut. Odkrawaj cienkie lub grube plastry, w zależności od twoich upodobań. Polej sokami z pieczenia.

Stek w papryce

  • funt okrągłego steku pokrojonego na plastry o grubości 0,5 cala
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 średnia, pokrojona w krążki cebula
  • 1 średnia zielona papryka pokrojona w paski
  • odrobina soli czosnkowej
  • ¼ filiżanki wody
  • 4 średnie marchewki

Ostrym nożem przepołów mięso wzdłuż kości, a następnie pokrój je wszerz na kawałki grube na pół cala. Przyrumień mięso na gorącym oleju ,dodaj krążki cebuli i paski papryki; smaż przez 1–2 minuty. Wlewając wodę, mieszaj ją. Dopraw solą czosnkową. Gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Podawaj ułożonego na poszatkowanej marchewce.

Stek z grilla z ziołami prowansalskimi

  • 4 steki,
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 ł stołowe posiekanego, świeżego rozmarynu lub 1 ł suszonego, pokruszonego
  • 2 ł stołowe posiekanego, świeżego tymianku lub 1 ł suszonego , pokruszonego
  • 2 ł stołowe posiekanej, świeżej bazylii lub 1 ł suszonej , pokruszonej
  • świeżo zmielony pieprz

Połóż steki na płytkim talerzu i posmaruj z obu stron oliwą, czosnkiem i ziołami. Dodaj pieprz. Odstaw na 1 godzinę. Rozgrzej barbecue lub brojler. Steki opiekaj w odległości 2 cali od źródła ciepła ,4 minuty z każdej strony, jeśli ma być krwisty.

Serca wołowe

  • 1 wołowe serce
  • ¼ filiżanki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 duże cebule pokrojone w cienkie krążki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę

Rozgrzej piekarnik do 250 F. Wymieszaj czosnek i pieprz. Ostrym nożem wbij się w serce na głębokość 1 cala. Ostrożnie wycinaj spiralę w kierunku środkowym, zachowując odstęp 1 cala. Rozłóż serce jako 1 płat. Mięso równomiernie oprósz mieszanką czosnku i pieprzu, tak, aby nie tworzyły się grudki. Następnie nałóż krążki cebuli. Teraz połącz obydwa końce i zabezpiecz szpagatem. Ułóż mięso na płytkiej brytfannie i włóż do piekarnika. W zależności od tego, jak dobrze mięso ma być wysmażone, piecz je tak długo, aż termometr wskaże: 110 F- serce krwiste (czerwone w środku) 120 F- średnio krwiste (środek czerwony przechodzący w róż) 135 F – średnio wysmażone (różowy środek) 145 F – średnio dobrze (trochę różowego w środku) 160 F – dobrze wysmażony. Kiedy temperatura mięsa osiągnie odpowiedni poziom, wyjmij mięso z piekarnika i owiń folią. Czas pieczenia jest zależny od rozmiaru porcji mięsa. Ponieważ ja serca wołowe lubię jeść krwiste, piecze się ono tylko kilka godzin.

Pieczone golenie cielęce

składniki na 6 porcji

  • 6 kawałków goleni cielęcych o długości 2,5 cala
  • 3 ł stołowe oliwy z oliwek
  • 2 ł stołowe soku z cytryny
  • ¼ ł stołowej pieprzu
  • 1 pokrojona cebula
  • 3–5 ł stołowych wody

Ułóż cielęcinę jedną warstwą na brytfannie. Oprósz pieprzem, dodaj soku z cytryny i oliwy z oliwek. Na wierzch połóż cebulę. Przykryj i włóż do piekarnika nastawionego na 350 F na 1,5 godziny. Odkryj i przyrumień jeszcze przez pół godziny. Dodaj wody, jeśli będzie trzeba. Zamiast goleni można użyć mięsa z łopatki lub niedobitków .

Ragout z cielęciny, marchwi i kasztanów

Kasztany jadalne zbiera się w okolicach wyspy Alba , gdzie dodaje się je do wielu słodko– pikantnych dań, w szczególności do gulaszów takich jak ten ragout. Zbiera się je, gdy opadną i tradycyjnie podaje się z dziczyzną, ale równie dobrze smakują z cielęciną – innym specjałem kuchni włoskiej. Podawaj z chlebem ze skórką do zbierania soków i sałatką z cykorii i kasztanów.

składniki na 6 porcji

  • 18 świeżych kasztanów jadalnych, (jeśli nie ma świeżych, to w supermarketach można kupić pakowane próżniowo prażone kasztany)
  • 2,5 funta cielęciny na gulasz, kawałki o wymiarach 2х1 cal
  • 4 ł stołowe oliwy z oliwek
  • 1,5 filiżanki posiekanej cebuli
  • 1,5 ł stołowej posiekanego czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 filiżanki nisko solnego rosołu z puszki
  • ¾ filiżanki wytrawnego, białego wina
  • 6 średnich marchewek, obranych i pokrojonych w 1-calowe kawałki
  • 3 ł stołowe posiekanej, świeżej bazylii

Rozgrzej piekarnik do 400 F. Ostrym nożem wytnij X na wszystkich kasztanach. Wyłóż je na brytfannę i piecz przez 35 minut, aż skorupki obluzują się, a miąższ będzie kruchy. Gdy trochę ostygną, usuń skorupki i matową skórkę z każdego kasztana. Osusz kawałki cielęciny papierowym ręcznikiem. Przypraw pieprzem. Podgrzej 2 ł stołowe oliwy w dużym garnku na średnim ogniu. Włóż do niego kawałki mięsa i smaż około 10 minut, aż przyrumienią się z każdej strony. Używając łyżki durszlakowej, przenieś mięso do dużej miski. W tym samym garnku podgrzej pozostałą część oliwy. Dodaj czosnek, cebulę i liść laurowy. Zmniejsz ogień na średni; smaż pod przykryciem do zeszklenia cebuli, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Wmieszaj rosół i wino. Dodaj cielęcinę i soki z miski, w której leżała. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień , przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Do potrawki dodaj marchew i gotuj pod przykryciem 25 minut, aż staną się kruche. Odkryj garnek i gotuj jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie kruche a płyny będą mieć konsystencję rzadkiego sosu. Wmieszaj kasztany i szałwię i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wyrzuć liść laurowy. Ragout podawaj w miseczkach.

Kotlety cielęce po włosku

  • 8 kotletów z cielęciny
  • pieprz do smaku
  • oregano
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • opakowanie pomidorów z puszki

Przyrumień kotlety na patelni. Popieprz. Posyp oregano i natką pietruszki. Dodaj czosnek i pomidory. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż mięso będzie kruche.

Pieczeń cielęca (arrosto)

  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 3 ł stołowe oliwy z oliwek
  • ¼ ł stołowej pieprzu
  • 1 ł stołowa suszonych liści szałwii
  • 1 ł stołowa suszonego rozmarynu, (jeśli masz świeży, wetknij gałązki i listki w miejsca przecięcia sznura)
  • 1 łopatka cielęca na pieczeń, bez kości, tłuszczu, zwinięta w roladę i podwiązana
  • 3 filiżanki wywaru z kury lub rosołu (oryginalny przepis wymaga użycia 2 filiżanek wywaru i 1 filiżanki wytrawnego, białego wina)

Rozgrzej piekarnik do 350 F. W miseczce wymieszaj szałwię, rozmaryn, czosnek, oliwę i pieprz. Wysmaruj mięso tym aromatycznym olejem. Następnie ułóż cielęcinę na dużej patelni z przykrywką. Zalej 2 filiżankami rosołu. Opiekaj częściowo przykryte przez 1 godzinę, aż mięso zacznie kruszeć, przewracając 2-3 razy. Odkryj i piecz, aż kotlety lekko się zarumienią, około 15 minut. Wyjmij mięso z patelni i owiń folią, aby pieczeń nie straciła ciepła. Nastaw soki z pieczeni na średni ogień, doprowadź do wrzenia, zeskrobując brązowe drobinki z dna patelni. Wlej pozostałą część rosołu i dopraw pieprzem. Pokrój i podawaj polaną sokami z pieczenia.

Golenie jagnięce po armeńsku

  • 8 dojrzałych posiekanych pomidorów
  • 1 ł stołowa pokruszonego, suszonego oregano
  • ½ ł stołowej świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • ½ ł stołowej zmielonego ziela angielskiego
  • ¼ ł stołowej gałki muszkatołowej
  • 4,5 funta goleni jagnięcych, przepiłowanych w 2-calowe kawałki
  • 2 średnie obrane i pokrojone w krążki żółte cebule

Mięso obierz z tłuszczu i włóż do rondla z pokrywką, głębokiego na 8 kwart. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu na płycie kuchennej, pod przykryciem, około 1,5 godziny. Na ostatnie pół godziny odkryj częściowo przykrywkę. Ozdób drobno posiekaną żółtą cebulą wymieszaną z natką.

Mięso jagnięcia z czerwoną papryką cukrową

  • 3 funty udźca jagnięcego bez kości, kawałki o boku 2,5 cala
  • ½ ł stołowej pieprzu
  • 3 ł stołowe oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3 ł świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 2 duże, czerwone papryki o wydłużonych strąkach, kawałki o boku 1,5 – 2 cala

Mięso dopraw pieprzem. Podgrzej oliwę na dużym ogniu na dużej patelni lub w ognioodpornym rondlu z przykrywką. Nałóż mięso na patelnie i smaż 3– 5 minut, często przewracając. Dodaj czosnek, wodę i pozostałą porcję pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na średni i gotuj częściowo przykryte jeszcze 10 minut. Dodaj natkę pietruszki i czerwonej papryki. Gotuj 10 minut , aż papryka będzie krucha.

Jagnię z curry po tajlandzku

składniki na 6 porcji

  • 1 ł stołowa oliwy z oliwek
  • 2-3 ł stołowe tajskiej pasty z czerwonego curry
    (danie z 3 ł jest już bardzo ostre; używam tylko markowej tajskiej przyprawy, która nie jest za ostra)
  • 2,5 filiżanki mleczka kokosowego z puszki
  • 2,5 funta mielonki jagnięcej lub w kawałkach o boku 1 cala
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ - ¾ filiżanki posiekanego cilantro

Rozgrzej oliwę na małym ogniu, dodaj pasty curry, zamieszaj i gotuj około 5 minut, potem dodaj mleczko kokosowe. Zamieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso, doprowadź do wrzenia; potem gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, przez 1 – 1,5 godziny, jeśli przyrządzasz mielonkę lub 1,5 – 2, jeśli mięso jest w kawałkach. Mieszaj od czasu do czasu. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie zwiększ ogień i gotuj bez przykrycia przez 10 minut, aby sos był gęsty. Spróbuj czy jeszcze trzeba potrawę doprawić i podawaj udekorowaną cilantro (ja dodaję tę przyprawę, gdy tylko zdejmę naczynie z ognia). Mój znajomy spróbował zamiast sosu curry i cilantro dodać sosu chilli i bazylii. Tak przyprawione mięso miało łagodniejszy smak, ale też było dobre.

Rolady z mięsa jagnięcego z czosnkiem

  • 16 nie obranych ząbków czosnku
  • 2 ł stołowe posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 2 ł stołowe świeżego oregano lub ¾ ł suszonego
  • 3,5–4 funtów udźca jagnięcego z kością
  • ¾ ł stołowej pieprzu
  • 1,5 ł stołowej oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 350 F. Piecz nie obrany czosnek na małej blasze przykrytej folią przez 15 minut. Potem obierz go. Zwiększ temperaturę piekarnika do 475 F. Połóż mięso na blacie, kością do góry. Obsyp ząbkami czosnku , natką i oregano. Dopraw ¼ ł pieprzu. Zrób roladę i podwiąż co 2 cale. Osmaruj mięso oliwą i dopraw pozostałą porcją pieprzu. Wyłóż na brytfannę i piecz bez przykrycia przez 15 minut w temperaturze 475 F. Potem nastaw piekarnik na 350 F i opiekaj, aż mięso będzie średnio krwiste, przez 1 ¼ godziny. Podawaj polane sokami z pieczenia.

Pieczeń jagnięca w ziołach

  • 1 zmielony ząbek czosnku
  • 1 ł stołowa pieprzu
  • 1 pokruszony liść laurowy
  • ½ ł stołowej imbiru
  • ½ ł stołowej majeranku
  • ½ ł stołowej tymianku
  • ½ ł stołowej szałwii
  • 1 ł stołowa oleju
  • 1 udziec jagnięcy

Wymieszaj czosnek, przyprawy i zioła z olejem. Wysmaruj tą mieszanką pieczeń. Piecz na kratce w brytfannie, bez przykrycia, w 300 F, przez czas określony wagą pieczeni – 30 minut na każdy funt.

Pieczony udziec jagnięcy

Najlepszym sposobem, według mnie, przyrządzania udżca jagnięcego jest opiekanie go pod przykryciem w 300 F przez 2 godziny. Nie rozgotujesz jej wtedy, a pieczeń będzie wyśmienita. Potem zlewam soki do słoika, który wstawiam do lodówki. Pieczeń także wkładam do lodówki. Kiedy mam ochotę zjeść kawałek, wrzucam na patelnie odkrojoną część wraz z galaretką z soków i odrobiną tłuszczu, który utworzył się na wierzchu, doprawiam solą ziołową i ziołami uniwersalnymi, i podsmażam. Polewam tym sokiem gotowaną na parze kapustę lub jarmuż i mam gotową bardzo smaczną potrawę. Kotlety też są bardzo dobre. Podsmażam je lekko, żeby zabić bakterie. Lubię jeść mięso tak surowe, jak tylko można. Takie o wiele bardziej mi smakuje!

Kotlety z mięsa jagnięcego faszerowane wątróbkami drobiowymi

  • 6 posiekanych wątróbek drobiowych
  • ½ funta posiekanych grzybów
  • 5 ł stołowych oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1 ł stołowa drobno posiekanej pietruszki
  • 6 kotletów z żeberek jagnięcych

Szybko podsmaż wątróbki i grzyby w 2 ł oliwy, nie przyrumieniaj ich. Dopraw pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Usuń tłuszcz z kotletów i natnij tak, aby utworzyć kieszonki. Nadziej je wątróbkami i grzybami. Rozgrzej pozostałą część oliwy w głębokim rondlu i obsmaż na gorącym ogniu z obydwu stron. Nakryj rondel i piecz w 350 F przez 25 minut, aż mięso będzie kruche. Można nadziać kotlety na szpilki i tak zamknąć kieszonki, a potem opiekać na rożnie z obydwu stron. Wyłóż kotlety na półmisku i polej sokami ze smażenia.

Kufta

  • 2 funty dobrze zmielonego mięsa jagnięcego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1,5 ł stołowej pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 filiżanka drobno posiekanej natki pietruszki
  • ½ filiżanki soku z cytryny

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz natki i soku z cytryny w młynku do mielenia mięsa, jeśli taki posiadasz. Na barbecue, nakładaj porcje mięsa na szpilkę, upewnij się, że są dobrze umocowane. Na rożen, zwijaj mięso w rolady długie na 3 cale. Umieść na ruszcie i opiekaj w rozgrzanym piekarniku w tempera - turze 500 F. Kiedy jedna strona się przyrumieni, opiekaj drugą przez kilka minut. Podawaj gorące, ozdobione natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny.

Kotlety jagnięce z brojlera

  • 8 kotletów jagnięcych
  • pieprz
  • 2 ł stołowe liści bazylii
  • 2 ł stołowe liści majeranku
  • 2 ł stołowe liści tymianku

Kotlety lekko oprósz pieprzem. Wymieszaj zioła i natrzyj nimi kotlety. Ułóż je w stosik , owiń folią i schładzaj przez co najmniej godzinę. Opiekaj przez 10 minut, aby były średnio krwiste lub 15, aby były średnio wysmażone.

Udziec jagnięcy z garnka glinianego

Potrzebna jest połowa jagnięcego udźca (tyle, aby zmieściło się w naczyniu) i główka czosnku. Obierz i pokrój w piórka 8–12 ząbków czosnku. Nożem do jarzyn zrób 1-calowe nacięcia na udźcu i nadziej go drobinami czosnku. Włóż mięso do glinianego naczynia wypełnionego 1/3 filiżanki wody. Przedtem można przyrumienić udziec, ale z powodu późnej pory nie zrobiłem tego, a mimo tego był smaczny. Nastaw na automatyczne wyłączanie za 5–6 godzin, jeśli udziec ma być wysmażony.

Wyjmij z naczynia i podawaj pokrojony w plastry. Wywar, kości i wszystko to, co zostało zachowaj na przygotowanie następnej potrawy (patrz następny przepis). Sądzę, że do gotowania można także dodać kawałki marchewki. Mój ojciec dekoruje udziec czosnkiem w taki sam sposób, gdy przyrządza go na grilu Webera, i taki jest naprawdę fantastyczny.

Mięso jagnięce w potrawce

  • 1 ł stołowa oleju słonecznikowego do smażenia
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 filiżanka gorącej wody
  • 1 duża marchewka
  • brokuły lub jakiekolwiek inne warzywa
  • ulubione przyprawy

Podczas, gdy cebula się podsmaża, pokrój stek jagnięcy w kostkę. Usuń tłuszcz. Smaż mięso razem z cebulą na średnim ogniu, podlej filiżanką wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pokrój marchewkę i wrzuć na patelnie na 10 minut. Włóż też kawałki brokułów, czy jakichkolwiek innych warzyw. Dopraw twoimi ulubionymi przyprawami. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie kruche (10–15 minut).

Mięso jagnięce w potrawce ze szparagów

  • składniki na 2 porcje
  • funt świeżych łodyg szparagów
  • ½ funta mięsa jagnięcego pokrojonego w kostkę
  • 1 średnia, posiekana cebula
  • 3 ł stołowe oliwy z oliwek
  • 1 filiżanka wody
  • pieprz i ziele angielskie do smaku
  • sok z 1 cytryny

Pokrój szparagi na kawałki o długości 2 cali, odrzucając twarde części u dołu. Umyj je i odsącz. Lekko przyrumień mięso i cebule na oleju. Dodaj wodę i przyprawy. Gotuj, aż mięso będzie kruche. Dodaj szparagi i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż będą miękkie. Dodaj do potrawki sok z cytryny.

Potrawka z jagnięcia po irlandzku

  • 1-2 funty pokrojonego mięsa jagnięcego (lub rosół, kości i resztki z innej potrawy)
  • 3–4 żółte cebule pokrojone w ½ -calowe kawałki
  • 6–8 marchewek pokrojonych w ½ -calowe krążki
  • 3–4 posiekane ząbki czosnku (nie dodawaj ich, jeśli używasz resztek po innym gulaszu)
  • 1-2 liście laurowe
  • ½ -1 ł stołowa suszonego estragonu
  • ½ -1 ł stołowa zmielonego czarnego pieprzu

Połącz wszystkie składniki w glinianym naczyniu i zalej taką ilością wody, żeby zrównać jej poziom z zawartością. Gotuj całą noc na małym ogniu (wtedy warzywa uwolnią swój smak, nie rozgotowując się na papkę). Ostudź, żeby łatwo było usunąć nadmiar tłuszczu, kości i liście laurowe. Podgrzej przed podaniem na stół.

Walijski pęcherz jagnięcy

Danie to jest bogatą w tłuszcze i węglowodany zupą, gulaszem i posiłkiem jednocześnie; ulubioną potrawą mojego znajomego Walijczyka. Niech nie dziwi więc dodanie porów narodowego symbolu Walii. Nie podaję miar i wag, ale zasada jest taka, że mięso powinno stanowić 1/3, a warzywa 2/3 twardej masy...

  • karczek jagnięcy pokrojony na kawałki
  • kilka cebul, porów, marchewek, porów i porów!
  • 1 twarda gruszka konferencyjna – cała (zaufaj mi)
  • sól i pieprz do smaku

Usmaż i przyrumień mięso w dużym, ciężkim garnku do przyrządzania gulaszu. Usuń nadmiar tłuszczu i dodaj tyle wody, żeby przykryć mięso. Doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu przez 2 godziny lub aż mięso będzie kruche. Dołóż warzyw i gruszkę do garnka , dolej wody do poziomu warzyw. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Kebaby jagnięce

  • 1 ususzony liść laurowy
  • drobno posiekany 1- calowy korzeń imbiru
  • 1-calowa laska cynamonu
  • 1 ł stołowa nasion kolendry
  • 1 ł stołowa nasion kopru włoskiego
  • 1 ł stołowa chilli w proszku
  • 1 ł stołowa garam masala
  • 1 ł stołowa soku z cytryny
  • 1 ł stołowa mielonej kurkumy
  • 1 ł stołowa oliwy z oliwek
  • 1,5 funta filetów z jagnięcego karczku

Zmiel pierwsze sześć składników w robocie kuchennym. W dużej misce połącz z garam masala, kurkumą, sokiem z cytryny i oliwą. Pokrój mięso w ¼ - calowe plastry i dodaj do mieszanki przypraw. Marynuj przez godzinę w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie rozłóż mięso na papierze do pieczenia i opiekaj przez 20 minut w temperaturze 400 F. Podawaj z trójkątnymi kawałkami cytryny i świeżym cilantro.

Mięso jagnięce z curry

  • 3 funty łopatki z jagnięcia, sporządzonej i pokrojonej w kostkę
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 4 pokrojone w krążki cebule
  • oliwa z oliwek
  • 3 ł stołowe curry
  • 2 pokrojone w plasterki cytryny
  • 4 ł stołowe rodzynek
  • 3 obrane, pozbawione gniazd i posiekane jabłka

Szybko przyrumień czosnek i cebulę na oleju. Podsmaż też mięso przez 10 minut, mieszając je. Dodaj curry, czosnku i cebuli do mięsa i duś na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj pozostałe składniki. Podlej 3 filiżankami wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, nałóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.Smakuje najlepiej, gdy jest przygotowane na dzień przed podaniem, odstawione w chłodne miejsce i podgrzane.

Mięso jagnięce z curry na ostro

  • 8 suszonych, czerwonych papryczek chilli
  • 4 ł stołowe tłuszczu (masła ghee, oleju kokosowego lub smalcu)
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • drobno posiekany 2–calowy korzeń imbiru
  • 1 ł stołowa świeżo zmielonych nasion kminku
  • 1 ł stołowa świeżo zmielonych nasion kolendry
  • 1 ł stołowa świeżo zmielonych nasion kozieradki
  • 1 ł stołowa garam masala
  • 14 uncji pomidorów z puszki
  • 2 ł stołowe pasty pomidorowej
  • 1,5 funta mięsa jagnięcego bez kości, pokrojonego w kostkę o boku 2 cale

Posiekaj 4 z 8 papryczek chilli. Połowę oleju rozgrzej w rondlu, dodaj czosnek, imbir i cebulę. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, na złoty kolor. Wmieszaj przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Wmieszaj pomidory, pastę pomidorową i papryczki chilli. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W międzyczasie, podgrzej pozostałą część oleju w żaroodpornym rondlu i gotuj mięso, aż równomiernie się przyrumieni. Przelej sos do naczynia z mięsem, nakryj i piecz w temperaturze 350 F przez 1,5 godziny do skruszenia mięsa.

Mięso jagnięce z curry w kremie kokosowym

  • 1,5 kg udźca z jagnięcia bez kości
  • 2 pokrojone w krążki cebule
  • 1 filiżanka mleczka kokosowego
  • ½ ł stołowej zmielonego kardamonu
  • ½ ł stołowej zmielonego kminku
  • 2 dodatkowe posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 małe, świeże, posiekane zielone papryczki chilli
  • 1 ł stołowa posiekanej kolendry
  • 2 ł stołowe świeżego, startego imbiru
  • 4 ł stołowe oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1/3 filiżanki wody
  • 150 g kremu kokosowego z puszki

Pokrój mięso w kostkę o boku 2 cm. Połącz je z cebulą, mlekiem kokosowym, kardamonem i kminkiem w dużej misie, wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę. W międzyczasie, zmiksuj dodatkowe cebule, czosnek, chilli, kolender i imbir na jedno -litą masę. Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj zmiksowaną masę i mieszaj, nastawioną na średni ogień, przez 3 minuty. Następnie dodaj do rondla część przyprawionego mięsa (tyle, aby w rondlu była tylko jedna warstwa mięsa na raz) i mieszaj na dużym ogniu, aż mięso dobrze przyrumieni się z każdej strony. Zrób to samo z następną porcją mięsa. Potem wrzuć wszystko mięso do rondla, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 45 minut, aż mięso skruszeje. Wmieszaj krem kokosowy i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Tą potrawę najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem – przechowuj ją, pod przykryciem, w lodówce lub zamrażarce.

Mięso jagnięce z curry

  • funt pokrojonego w kostkę, nie ugotowanego mięsa jagnięcego
  • 4 ł stołowe oliwy z oliwek
  • 1 – 2 posiekane cebule
  • 2 ł stołowe sułtanek
  • 2 ł stołowe kokosa
  • sok z cytryny
  • przyprawa curry do smaku
  • 1 filiżanka wywaru z kury

Rozgrzej oliwę i przesmaż cebule, dodaj pokrojone w kostkę mięso i wszystkie suche składniki. Smaż na małym ogniu, dobrze mieszając. Zalej wywarem, dodaj sułtanki i przyprawy i smaż dotąd, aż mięso skruszeje.

Mięso jagnięce z curry po indyjsku

  • 1,5 kg udźca z jagnięcia
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 3 ł stołowe oliwy z oliwek
  • 2,5- cm kawałek zielonego imbiru
  • 1 ł stołowa papryki
  • ¼ ł stołowej kurkumy
  • 1 ł stołowa garam masala
  • pieprz
  • 3 filiżanki wody
  • 3 ząbki czosnku

Obierz cebule z łusek i pomidor ze skórki. Pokrój mięso na 2,5–cm kawałki. W rondlu podgrzej olej i podsmaż krążki z 1 cebuli na złoty brąz. Dołóż mięso i dobrze przyrumień. Posiekaj z grubsza drugą cebulę, połącz z pozostałymi składnikami (oprócz wody) i miksuj do osiągnięcia konsystencji pasty. Dodaj pastę do smażącego się mięsa i mieszaj przez 2 – 3 minuty. Dodaj wodę, dobrze wymieszaj, nałóż pokrywkę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso skruszeje.