Amin Omer


Amin Omer vel habibi
Urodziłem się w 1974 r. w Atbara (Sudan) z matki Polki i ojca Sudańczyka. W Sudanie dorastałem, ukończyłem tam szkołę podstawową i średnią.
W 1991 r. przyjechałem do Polski. Studia rozpocząłem na Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu na Wydziale Gospodarki Regionalnej i Turystyki w Jeleniej Górze, kierunek „Hotelarstwo”. W 1995 r. zmieniłem uczelnię na Szkołę Główną Handlową w Warszawie (dawny SGPiS), kierunek „Zarządzanie i Marketing”.
W 1999 r. obroniłem pracę magisterską i uzyskałem tytuł magistra ekonomii. To był bardzo ważny rok w moim życiu – oprócz ukończenia studiów, założyłem rodzinę i urodził się mój syn Jakub.
Pracowałem w Państwowych Zakładach Lotniczych „Warszawa-Okęcie” S.A. (PZL) w Biurze Usług Eksportowych na stanowisku specjalisty d/s marketingu. Pracując na etacie w PZL stworzyłem komórkę „Zakład Usług Agrolotniczych ZUA”, który świadczył głównie usługi przy gaszeniu pożarów lasów Warmii i Mazur. Dodatkowo zajmował się opryskami w Egipcie, Iranie, Sudanie i Syrii. Byłem odpowiedzialny za poszukiwanie rynków zbytu dla usług agrolotniczych. Nawiązywanie kontaktów i specyfikacja ofert stanowiły zasadniczy trzon moich obowiązków. Odpowiadałem również za tworzenie grup zadaniowych, transport ludzi i sprzętu oraz poszukiwanie siedzib dla zespołów ludzkich na czas kontraktu.
W trakcie studiów ekonomicznych, rozpocząłem pracę w gastronomii. Moje ponad 25-letnie doświadczenie wynika z dwóch rodzajów praktyk: bezpośredniej obsługi klientów oraz zarządzania pracą zespołu kucharzy i kelnerów. Oferowałem zarówno usługi typu catering, jak również flambirowanie, przygotowywanie potraw w obecności gości.
Pracowałem w renomowanych restauracjach, prestiżowych rezydencjach i hotelach o wysokim standardzie. Pracując z ludźmi nabyłem umiejętność nawiązywania i podtrzymywania kontaktów, nauczyłem się rozpoznawać różne typy zachowań i realizować indywidualne potrzeby swoich klientów.
Zamiłowanie do kuchni i zainteresowanie wszystkim, co wiąże się z jedzeniem – od składników potraw, poprzez przyprawy, aż do gotowych dań sprawiły, że pracując w gastronomii realizuję się na gruncie zawodowym. W 2007 roku złożyłem egzamin mistrzowski w Izbie Rzemieślniczej Mazowsza w Warszawie i uzyskałem tytuł dyplomowanego „Mistrza w zawodzie Kucharz” (Nr 8826).
Bardzo dobra znajomość wynikająca z praktyki pozwala skutecznie wypełniać obowiązki zarządcze i kierować organizacją pracy. W trakcie pracy miałem przyjemność współpracować z mistrzami sztuki kulinarnej i gościć znakomite osobistości życia publicznego. Byłem częstym gościem programów telewizyjnych i radiowych, w trakcie których przybliżałem sekrety kuchni afrykańskiej i bliskowschodniej. Dzieląc się swoim doświadczeniem i wiedzą doradzałem przy adaptacji i otwieraniu lokali gastronomicznych zarówno na terenie Warszawy, województwa mazowieckiego, jak i w całej Polsce. Mam ich na koncie ponad 100.
Jestem założycielem jednostki Halal Products w Polsce, która – zgodnie z obyczajami i kulturą – wspiera muzułmanów w Polsce. Jestem także pomysłodawcą Stowarzyszenia Sudańsko Polskiego NIL-WISŁA, które krzewi wiedzę o kulturze i obyczajach, a także gospodarce Sudanu w Polsce.
Byłem również partnerem cyklu imprez „Afryka Gra”, organizowanych przez Hebanowski Studio, które krzewiły kulturę afrykańską.
W czerwca 2007 r. uczestniczyłem w imprezie z okazji Dnia Uchodźcy w Warszawie. Impreza organizowana była przez Polską Akcję Humanitarną. Tematem przewodnim imprezy była integracja.
W sierpniu 2007 r. byłem jednym z organizatorów festiwalu ulicznego „Cały Świat w Warszawie – Wielokulturowe Warszawskie Street Party”. Festiwal prezentował kulturę mniejszości narodowych i etnicznych obecnych w Warszawie poprzez kuchnię, muzykę oraz taniec.
Zajmuję się sprzedażą przypraw, ziół oraz mieszanek przyprawowych według własnych receptur, które są dostępne w moim „Składzie przypraw i produktów orientalnych habibi” Grochowska 99 w Warszawie. Ponadto moja oferta handlowa zawiera także produkty spożywcze i art. przemysłowe.
Nowa rzeczywistość spowodowana przez Covid-19 zmusiła mnie do poszukiwania nowego źródła dochodu. Od 2020 r. buduję nową markę – Woda i Wiatr – na rynku wynajmu całorocznych apartamentów w nadmorskim kurorcie Jastrzębia Góra. Więcej informacji o apartamentach Woda i Wiatr dostępne jest na naszej stronie internetowej: WodaiWiatr.pl oraz na Facebooku Apartamentów przy morzu oraz Facebooku Woda i Wiatr.
To też spowodowało, że przystąpiłem do egzaminu organizowanego przez Polską Federację Rynku Nieruchomości (PFRN) i otrzymałem Licencję Zarządcy Nieruchomości PFRN (nr 30156).
Każdą wolna chwilę spędzam w kuchni lub na wędkowaniu, a jak mam trochę więcej czasu to zwiedzam nowe miejsca. Spędzając czas w kuchni, komponuję nowe dania, czy nowe mieszanki przyprawowe. Śledzę też wszelkie nowinki kulinarne, które wykorzystuję do sporządzania potraw.
Wędkarstwo natomiast mnie uspokaja, wycisza, ale często pobudza też do działania. W 2013 r. aktywnie uczestniczyłem jako sędzia kontrolny w organizacji 60 Mistrzostw Świata w Wędkarstwie Spławikowym zorganizowanych przez Okręg Mazowiecki w Warszawie na Kanale Żerańskim. Aktualnie jestem Sędzią Klasy Okręgowej.
Na dzień dzisiejszy mieszkam z rodziną w podwarszawskim Sulejówku, ale z uwagi na rozpoczęte inwestycje – docelowo Jastrzębia Góra.