+48 500 311 811

biuro@habibi.pl

Herbata biała

Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia. i suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

Właściwości:

  • orzeźwiające i pobudzające,
  • działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia dzięki obecności antyutleniaczy,
  • antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach),
  • zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki).

Sposób zaparzania:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90°C, delikatniejsze wodą od 60-75°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody – 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę – /11-13 gramów na 1 l wody).